Welkom op het weblog van Eupotours BV. Hier kun je de belevenissen volgen van 5 mensen
en 4 dieren. Evert, Neel, Julia, Lotte, Flora, Spot, Joris, Noortje en Blub.

donderdag 5 april 2012

Mariaboom Handel



Afgelopen week voerde onze (vrijwel) dagelijkse avondwandeling ons naar de bossen in Handel. De moeder van Neel is opgegroeid in Handel en vertelde onlangs nog over de Dikke Bertha, een grote boom vlakbij haar ouderlijk huis. In haar herinneringen is deze boom te vinden in de buurt van het oude cafe, op de top van een zandverstuiving (volgens moeder bij het cafe het bos in, links aanhouden en daar moet de boom ergens zijn). We hebben al een paar keer rond gekeken, maar konden de juiste plek niet vinden. Een paar kinderen die in het bos aan het spelen waren, schoten ons te hulp. Ze kenden Dikke Bertha niet, maar de Mariaboom wel. Zou die het kunnen zijn? Na enig zoeken wezen ze ons bovenstaande boomstronk. Volgens de legende is hier het Mariabeeld dat in de kerk staat gevonden. De Mariaboom werd getroffen door bliksem en spleet open. In het midden van de boom is toen het Mariabeeld gevonden. De boom is ondertussen dood en er is zelfs een vuurtje in gestookt, maar het blijft wel een karakteristiek stuk geschiedenis in de Handelse bossen. Of het Dikke Bertha is, wij weten het nog steeds niet, maar we blijven zoeken.

2 opmerkingen:

  1. Even ter opheldering. Het Mariabeeld is niet gevonden in de Mariaboom. Op de plaats waar het Mariabeeldje gevonden is staat nu het ossenkappeleke. Daar wilde ze vroeger de kerk bouwen, maar de drijvers kregen hun karren daar niet gestopt, omdat 500 meter verderop een pleisterplaats was, en de ossen wisten dat. Omdat ze dachten dat het de wil van god was bouwden ze de kerk maar pal naast die pleisterplaats. Er werd een put geslagen, midden op de breukrand die door Handel loopt (dat wist men toen nog niet) en het water dat uit die put opwelde heeft volgens de verhalen heel wat mensen genezen. Om toch de vindplek te eren werd daar later het ossenkappeleke gebouwd.

    Nu terug naar de Mariaboom. Het heeft haar naam te danken aan een gebeurtenis in de tweede wereldoorlog. Om het mariabeeldje, dat van puur goud is, voor de Duitsers te verstoppen werd er in de toen dikste boom van Handel een gat gebrand en daarin werd het Mariabeeldje verstopt. Dat gat werd weer dichtgemaakt met houtpulp en schors. De Duitsers hebben het Mariabeeldje nooit gevonden. Deze ingreep was niet erg goed voor de gezondheid van de Mariaboom. Ik heb er als kind veel in geklommen, en haar bladerdek bewonderd. Bij de Mariaboom stonden heel wat bomen die ongeveer dezelfde leeftijd hadden, maar iets minder dik waren. De Mariaboom is inderdaad door de bliksem getroffen, ik geloof in de jaren tachtig. Dat was funest voor de Mariaboom, en heel raar. Met haar stierven ook haar leeftijdsgenoten in de omgeving af. Toeval, of zit er meer achter. Het enige wat nog over is zie je boven op de foto, dood en verrot. Van al haar leeftijdsgenoten is niets meer over.

    Ik ben geboren en getogen in Handel. Dit is het verhaal wat mij bekend is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij het maken van bovenstaand stukje heb ik geput uit Wikipedia. Bij de beschrijving van Handel stond onderstaand stukje (dat overigens op meer plaatsen is terug te vinden als het gaat over de Mariaboom):

    Handel is het oudste Maria-bedevaartsoord in Noord-Brabant. De geschiedenis daarvan gaat terug tot 1368. Mogelijk stamt de devotie uit nog vroeger tijd, maar bij een brand in 1709 is het archief verloren gegaan, zodat niets met zekerheid meer valt te achterhalen. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers. Achter de kerk ligt een processiepark, waarin het 'wonderbare putje' ligt, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Een andere legende vertelt dat het Mariabeeld dat in de kerk staat gevonden is in een boom. Deze zogenaamde "Mariaboom" werd getroffen door de bliksem en spleet open. In het midden van de boom is toen het Mariabeeld gevonden. De inmiddels dode Mariaboom staat nog steeds in het bos.
    Een meer gangbaar verhaal betreft de doren stock ofwel de Meidoorn, waarin het Mariabeeld zou zijn verschenen aan een herder, wiens schapen spontaan gingen knielen.

    BeantwoordenVerwijderen